Peps Persson
Svensk musik

Peps Persson

Den skånske multiinstrumentalisten Peps Persson har alltid gått sina egna musikaliska vägar. Man kan med fog säga att han introducerade både bluesen och reggaen i Sverige. Han sjunger sin sköngungande reggae på den allra bredaste skånska men den låter ändå äkta jamaicansk, och ursvensk, på samma gång. När Peps, som egentligen heter Per Åke, började sjunga sina bluescovers i mitten på 1960-talet, gjorde han det, som alla andra, på engelska. Efter att han varit över i Chicago 1972 för att insupa den äkta Chicagobluesen och samtidigt göra inspelningar till sitt dubbelalbum ”The Week Peps Came to Chicago”, insåg han att han faktiskt inte hade en aning om vad bluestexterna handlade om. Att de svarta i USA har en flera sekler lång erfarenhet av rashat och diskriminering, som en påg från Skåne aldrig kan känna inpå huden, förde honom till insikten att han skulle sjunga på skånska istället. Han skulle sjunga blues om sådant han faktiskt kände till.

Rötter i Skånemyllan

Peps föddes i Helsingborg i december 1946, men familjen bodde i Klippan. Uppväxten tillbringades i Tjörnarp och sedan 1978 bor reggaeartisten i Emmaljunga, nära gränsen till Småland men ändå med fötterna fast förankrade i den skånska myllan sedan många generationer. Peps besitter ändå bevingade fötter och en stor musikalisk nyfikenhet. Han har rest både fysiskt och musikaliskt till Karibien och Västafrika, och har på senare tid börjat fascineras allt mer av musiken och rytmerna från Mellanöstern. Peps var i sanning en världsmusikartist decennier innan begreppet myntades. Vill du introducera släktens barn till musiklivet behöver du inte ge en platta med Mora Träsk som doppresent, vidga barnets vyer redan från start och ge hen en samling med Peps. I lilla Tjörnarp spelade alla dragspel, så när Peps ville lära sig att spela gitarr var det dragspelsläraren som försökte ge lektioner. Det gick inget vidare. Peps började experimentera med brorsans munspel, lyssnade på bluesmusiken från Sveriges Radio och tog sina första musikaliska steg utifrån det.

Finurlighet och teknisk fingerfärdighet

Peps fader var bland annat radiohandlare och hobbymusiker. Han kunde bygga många tekniska apparater, och försökte sig även på att bygga en tidig synthesizer. Peps har ärvt denna tekniska finurlighet och bygger egna instrument och mikrofoner. Funkar det inte så provar man lite till. Det finns en dokumentär om Peps och hans Blodsband i ”Öppet arkiv” på SVT. Där visar gruppen flera prov på att man kan bygga det som saknas, modifiera och förbättra olika elektroniska instrument och hjälpmedel. Det är säkert en egenskap som har hjälpt Peps i sitt musikskapande och producerande. Han har länge haft studion hemma. Numer arbetar han med många gamla inspelningar han hittat. Han vill ge ut material som finns bevarat med en tidigare trummis i bandet.

Lever än

Ibland undrar folk vad som hände med Peps Persson? Lever han? Jodå, han lever i högönsklig välmåga men har lagt turnerandet på hyllan efter att han fick hjärtflimmer för några år sedan. Peps vill kunna ge 100 % på scenen och är därför försiktig med att boka in spelningar eftersom han aldrig vet hur han kommer att må några dagar framåt i tiden.