Heavy Metal-musik
1990-talets musik

Heavy Metal-musik

Heavy metal är en högljudd musikgenre som präglas av elgitarrer och hårda intensiva bastakter. De flesta band har manliga medlemmar och attityden är macho

och ganska aggressiv. Heavy metal utvecklades från rockmusiken under 1970-talet och några av de mest kända banden från den tiden är Led Zeppelin och Deep Purple. Till skillnad från den vanliga rockmusiken är heavy metal hårdare och det finns de som är kritiska och tycker att musiken låter mest som oväsen. Men, genren har såklart också massor av fans!

Heavy metal-musiken har fortsatt att locka musikintresserade och det har kommit fram flera olika artister som har utvecklat musikstilen. Iron Maiden slog igenom stort på 1980-talet med sin snabba musik och är ett av de mest framgångsrika heavy metal-banden genom tiderna. För att verkligen ta del av energin hos heavy metal-musiken gäller det att besöka en livekonsert men att lyssna på sitt favoritalbum ger också en härlig upplevelse. Till skillnad från tidigare då det krävdes en skivspelare för att lyssna på sina favoritartister går det idag att använda de strömmande musiktjänster som finns och lyssna på sin favoritartist i sin mobiltelefon. Hos Nordicbox.se kan du enkelt beställa både mobilskal, hörlurar och andra tillbehör till din telefon.

Metallica- ett av de största banden

Metallica är ett av världens största heavy metal-band och trots att det bildades redan 1981 fortsätter bandet att trollbinda fans över hela världen. Metallica ger sig ofta ut på turné och har besökt Sverige flera gånger och uppträtt på både mindre arenor i början av sin karriär och på Ullevi och Globen efter sitt stora genombrott. Det var med låtar som ”Sad But True” och ”Nothing else matters” som Metallica slog igenom hos den riktigt stora publiken. Ett av deras mest kända album är ”Master of Puppets” med låten ”Battery” som spelades in med basisten Cliff Burton som tyvärr omkom i en bussolycka. James Newsted ersatte Cliff men efterträddes 2001 av Robert Trujillo. Metallicas övriga medlemmar är gitarristen Kirk Hammet, trummisen Lars Ulrich och sångaren James Hetfield.

Olika former av heavy metal

Heavy metal är ett samlingsnamn för all typ av hårdare rockmusik men det finns också undergrupper med en särpräglad stil som glam metal och death metal. Glam metal kännetecknas av mer melodiös och lättsam heavy metal-musik och bandmedlemmarna är sminkade, har långt hår och färgstarka kläder. Glam metal hade sin storhetstid under 1980-talet då några av de mest kända glam metal-banden var Mötley Crue och Poison. Till skillnad från glam metal är death metal en dyster och aggressiv musikstil som präglas av skrikande och ibland nästan ohörbar sång i kombination med kraftigt distade gitarrer. Death metal har aldrig nått ut till den stora publiken men har många trogna fans som uppskattar musikens speciella stil. Texterna handlar om död och våld samt ibland också ockultism och religion. Några av de mer kända banden inom death metal är Venom och Slayer.