Att leva på sin musik
Popmusik

Att leva på sin musik

Många människor drömmer om att leva på sin musik. Det kan verka svårt och krångligt och väldigt få människor har turen att få ett skivkontrakt och att kunna ge sig ut på världsturnéer eller ens Sverigeturnéer. Men även om inte alla har möjligheten att bli nya Gyllene tider eller en ny Bruce Springsteen så finns det fortfarande stora möjligheter att kunna leva på musik.

Företagsgig

Medan Håkan Hellström gång på gång säljer ut Ullevi satsar många på det mer realistiska alternativet att spela på företagsfester och teambildningsevent. Om du vill satsa på den här typen av karriär är det en bra idé att spela covers även om det givetvis är möjligt att slänga in lite egna låtar om forumet är rätt.

En mindre rolig del av den här typen av jobb är att att sköta den ekonomiska biten. Lyckligtvis finns det företag som hjälper dig att skicka faktura som privatperson och vars tjänster sparar in en mängd pappersarbete så att du kan fokusera på musiken.

Kickstarter

Att få en skiva utgiven på ett skivbolag är inte det lättaste idag. Men i och med att såväl studioutrustning som studiotider blir billigare och billigare är det idag lättare än någonsin att ge ut en skiva själv. Har man inte pengarna som krävs för att spela in och lansera en egen skiva så är crowdfunding ett bra alternativ. Det finns en idag flera sajter som erbjuder privatpersoner och andra att ladda upp sitt projekt för att sedan låta privatpersoner donera pengar för att förverkliga det. Oftast erbjuds den som donerar någon form av belöning beroende på donationens storlek. En hundralapp kanske ger ett exemplar av skivan medan 2000 kronor ger en middag med bandet eller en körstämma vid själva inspelningen. Endast fantasin sätter gränser.

Marknadsföringen av crowdfunding-projektet kan ske såväl på sociala medier som på livespelningar eller i bästa fall i olika medier om man har den möjligheten.

Gatumusiker

Ett sätt att tjäna pengar på sin musik är att helt enkelt ställa sig på gatan och spela. De allra flesta som gör det här valet tjänar inga större pengar men det finns exempel på musiker som lyckats sälja en stor mängd skivor och som till och med lyckats få skivkontrakt efter en lång karriär som gatumusiker. I större städer där mycket folk rör sig behöver inte en stor andel av de som passerar eller stannar och lyssnar, skänka pengar för att slutsumman ska växa sig hyfsat stor.

För att bli framgångsrik gatumusiker krävs dock att du har något utöver det vanliga. Det är svårt att bli framgångsrik genom att sitta ensam med gitarr och spela Dylan-låtar precis som alla andra. Fundera över vad som gör dig unik som artist och hur du kan locka till dig människors uppmärksamhet i det stressiga gatuvimlet.