Veronica Maggio
Svensk musik

Veronica Maggio

Veronica Maggio är en svensk artist som föddes 1981 i Uppsala. Närmare bestämt fredagen den 15:e mars. (Men det skulle snart bli lördag). Det var en regnig kväll, enligt legenden, och Veronicas mamma ville ta en taxi men hennes pappa var för snål. Så de fick värma sig i varenda trapp på vägen till BB. Veronica Maggios historia som svensk popartist börjar dock betydligt senare. Hon slog igenom som artist ganska sent. Efter en lite brokig tonårsålder som innehåll olika upplevelser av både bättre och sämre natur, blev Veronica Maggio till slut vuxen. Men vägen dit var lite krokig.

Hon kom inte in på den musikskola som hon egentligen ville gå i. I Biografin Allt är för bra nu berättar hon om hur hon fick ett nej till den prestigefulla musikskolan i Stockholm, Gustav Adolfs musikskola, som hon ville komma in på. Hon dröjde sig kvar i hennes barndoms Uppsala i det ganska enkla området på Rackarberget där hon spenderade 1990-talets tonår med att göra typiska tonårssaker som att köpa skivor, röka cigaretter och dricka öl. Allt i jakten på att vara cool.

Efter 17 år i staden där hon växte upp bytte hon omgivning och åkte utomlands ner till Schweiz eller Österrike på ett slags pausår vilket kanske var ganska destruktivt. Åtminstone kan man få det intrycket när man läser Veronicas egna ord om det. Tatueringar, fester hela nätterna och depression eller annan psykisk ohälsa är några saker som det berättas om. Kanske mådde hon dåligt där nere.

Hon åkte hem till Sverige och började om gymnasiet som hon hade lämnat för att leva livet som utbytesstudent, au pair eller liknande och upptäcka mer av världen. Efter att hon återvänt till Sverige så gick hon ut gymnasiet med goda betyg och fortfarande med drömmar om att slå igenom som artist. Men så blev det inte riktigt. Det skulle dröja många år innan hon äntligen fick ett skivkontakt.

I början av 2000-talet så åkte hon tillsammans med några vänner till Oslo i Norge med målet att tjäna mycket pengar som kunde finansiera levnadskostnader och utrustning för att göra musik och skicka ut demoskivor till olika eventuellt intresserade skivbolag. Väl tillbaka i Sverige så gick jakten vidare på en skivkarriär men det gick trögt. Det ville sig inte riktigt och Veronica Maggio, som hon hette vid det laget (Hon hade ett annat flicknamn men bytte efternamn i de aningen stormiga tonåren), testade många olika musikgenrer och försökte hitta intressanta samarbetspartners. Ofta med liten framgång. Ibland med ingen alls.

Det var först vid mitten av 00-talet när hon började samarbeta med Stefan Gräslund som hon äntligen fick göra en första skiva, Vatten och Bröd (2006), och fick kontrakt. Och på den vägen är det.