Christina Aguilera
1990-talets musik

Christina Aguilera

Christina Aguilera är en amerikansk artist som slog igenom i väldigt tidig ålder. Hon var tillsammans med andra artister från samma generation som Britney Spears och Justin Timberlake en av de medverkande barnprogamledarna i den amerikanska motsvarigheten till Disneyklubben.

I USA ha man antagligen en helt annan syn på barn och kändisskap, trots att alla kanske inte är beredda på eller kan hantera kändisskapet i så låg ålder, än vad man hade i Sverige på 1990-talet. (Numera så börjar det kanske förändras också här). Christina Aguilera är varken den örstaellersista bland barn som lyckas bli stjärnor i låg ålder, redan innan tonåren i vissa fall, och vägen går ofta genom Disney. Ett annat exempel från senare år på en Disneybarnstjärna är Miley Cyrus, flickan i Disneys Hannah Montana.

Aguilera var med som super ung programledare i Disney´s Mickey Mouse Club och det ledde vidare till en möjlighet att som tonåring sjunga ledmotivet till 1998 års stora Disneyfilm Mulan. Året efter etablerade hon sig som ”vanlig” artist med singeln Genie in a Bottle och det blev början på en mer ”vuxen” tonårsskivkarriär. Hon slog igenom på 1990-talet men var kanske som störst som artist under början av 2000-talet med singlar som Lady Marmalade (till filmen Moulin Rouge, med fyra andra kvinnliga artister), Dirrty och Beautiful.