Icona Pop
Svensk musik

Icona Pop

Icona pop är en svensk grupp som består av två unga tjejer som fick ett genombrott som artister i världen redan år 2012 med låten ”I love it”. Det var en väldigt intensiv låt som passade bättre att dansa till på ett dansgolv än att lyssna på som avslappnande easy listening music på en promenad. I don´t Care – i love it vrålsjunger de två tjejerna i Icona Pop. Precis den känslan får man av hela låten, en slags ”vi skiter i allt”-attityd genomsyrar det intensiva spåret där basen dunkar på och har en mycket framträdande roll.

I Love it har också en intressant bakgrundshistoria eftersom det var en låt som hade vissa element som den utländska artisten Charli XCX från början skulle använda. Icona Pop samplade delar av Charli XCX:s material och det var en viktig pusselbit för att få låten att bli en sådan fenomenal plåga på dansgolven. Det låter kanske lite motsägelsefullt att beskriva låten som en fenomenal plåga men det fångar min känsla av låten. Dels är den fenomenal eftersom den verkligen är svår att inte vilja släppa loss till och den får adrenalinet att pumpa. Dels är den en plåga eftersom den är så oerhört monoton och har en så pass distortiv basgång som mest låter som oljud om man lyssnar på den frånskild från resten av låten. Men det är oljud som fungerar synnerligen väl i sammanhanget.

I Love it är en låt som många har hört och den har blivit närmast symbolisk för Icona Pop. Låten har fått över 400 streamingar.

Icona Pop har haft en ganska framgångsrik karriär efter den genombrottslåten också. Gälla, skrikiga röster som inte låter lyssnaren slappna av och som sjunger med ett väldigt tryck är något som man känner igen i många av deras låtar. Det går inte att avfärda dessa som vanliga radiohits utan det rör sig om lite mer välproducerad musik som har funnit en internationell publik. Flest lyssnare av Icona Pop på Spotify finns varje månad i Mexico City. Andra städer där många lyssnar på dem är Los Angeles, Santiago (i Chile), Stockholm och London. London är förresten en stad där ICona Pop har tillbringat en del tid och även bott i. Icona Pop är en helt okej grupp men de är knappast i klass med till exempel Robyn och ibland passerar de enligt mig gränsen och blir mer som oljud och konstig electronica än kvalitativ elektronisk dansmusik. Det känns tyvärr lite på vissa låtar, som Ready for the weekend, som om de har mer lekt med effekter än att de har försökt göra så välgjorda låtar som möjligt. Men det kanske endast är jag som är av den åsikten.

Att många andra tycker om Icona Pop kan man dock inte snacka bort. Å andra sidan gillade ju många Ace of Base och annan musik också.