Spice girls
Popmusik

Spice girls

En av de grupper som man kanske tänker mest på när man pratar om 1990-talets musik är den kvinnliga popgruppen Spice Girls som var en oerhört kommersiell gruppetto. De slog igenom 1995 och hade sin storhetstid under några korta och väldigt intensiva år när de täljde guld med tennkniv och allting som de rörde blev till både guld och platina. Spice Girls bildades några år tidigare men det var året 1995 som de slog igenom med buller och bång med den oerhört framgångsrika singeln Wannabe. Redan i den första poppiga låten så var budskapet ganska tydligt med unga tjejer med skinn på näsan som ställer krav på sina pojkvänner. ”If you wanna be my lover, you ve got to get with my friends” och så vidare. I musikvideon till låten så våldgästar, eller ”crashar”, de en fest vilket är en del av samma image som skivbolaget ville bygga upp.

Spice Girls tema eller slagord var ”girl power”. De påstod sig vilja ge kraft och styrka till unga tjejer. Många kritiker menade att det var en chimär och en täckmantel. Att det egentligen som vanligt mest gick ut på att kränga skivor och att girl power inte var ett äkta feministiskt budskap utan ren kommers. Dessutom var Spice Girls ett gäng tjejer som var snygga, smala, lättklädda, ganska hårt sminkade och typiskt poppigt stylade. Det rimmade också illa med budskapet, menade vissa.

Det såldes i vilket fall som helst oerhört mycket Spice Girls-relaterade prylar under det sena 1990-talet; de tackade i princip ja till att sälja allt med deras namn eller logga på. År 1997 släpptes efter en rad singlar från det första albumet den andra skivan som fick namnet Spice up your life, med ett antal nya poplåtar. Konserter och turneer avlöste varandra. 1998 var ett år som på flera sätt skulle omdefiniera gruppen Spice Girls och bli formativt för gruppens framtid. Dels för att det var året när gruppens popularitet nog hade nått sin peak och började dala. Och dels för att en av medlemmarna i bandet, Geri Halliwell, väldigt hastigt bestämde sig för att sluta. Geri Halliwell, även känd som Ginger Spice (ett smeknamn som hon nog fick på grund av hennes väldigt röda hår), lämnade bandet väldigt hastigt och lustigt mitt under en turné och efter det på försökte komma på fötterna igen i vad som utmynnade i en dokumentär på tv som skildrade hennes första tid efter uppbrottet från Spice Girls.

Spice Girls kämpade på egen hand med de fyra kvarvarande bandmedlemmarna under resten av 1998. Men inget var riktigt som förut. Under sommaren 1998 fick även filmen Spice World premiär på biografer. Kritiker sågade den men en hel armé av unga Spice Girls-tjejer tog sig till biograferna för att titta på den. Samma år blev Spice Girls även en av de få popgrupper eller artister som fram har haft ett eget tv-spel, Spice World till Playstation. Det var något så udda som ett musikspel, vilket inte var vanligt på den tiden men som blev mycket vanligare som en spelgenre under 2000-talet. Kommersen fortsatte men Spice Girls blev inte detsamma.