A Star Is Born
Popmusik

A Star Is Born

A Star Is Born är egentligen inte namnet på något band eller någon viss artist. Det rör sig dock om något som i allra högsta grad är relaterat till popmusik, nämligen en ny film som fick premiär tidigare under hösten (år 2018) med Lady Gaga och Bradley Cooper i huvudrollerna. Men inte vilken film som helst. Som namnet antyder så handlar det om en ung artist med drömmar om att slå igenom som popstjärna och bli välkänd och få spela på de stora arenorna.

Huvudrollen spelas av ingen mindre än Lady Gaga som cirka tio år tidigare själv slog igenom och blev en världskänd artist med låtar som Just Dance och Poker Face bland annat, men också med välproducerade, påkostade och ibland rätt långa musikvideor. En position i rampljuset som hon sedan dess har lyckats behålla. Hennes motspelare i den manliga huvudrollen är Bradley Cooper. Han har haft många fingrar med i spelet, eller rättare sagt filmen; Bradley Cooper har regisserat, är en av producenterna till filmen och har även varit med och skrivit manus/screenplay. Han spelar en äldre etablerad artist, Jackson Maine, som kämpar på det privata planet och som av en slump träffar Lady Gagas karaktär Ally. Det slår gnistor om dem tillsammans på den vita duken!

Nu tänkte jag gå in lite mer på handlingen. A Star Is Born handlar om Ally, en ung, lite blyg kvinna som inte riktigt har samma stil och attityd som den riktiga Lady Gaga som är ju lite extrem vad gäller t.ex. klädsel;åtminstone var hon det i början av sin karriär. Ally är lite mer tillbakadragen och och hon är kanske enklare för publiken att relatera till. Är hon lycklig i vår moderna värld eller letar hon efter något mer än vad hon redan har? Frågor som filmen utforskar. Vad gör egentligen en människa lycklig? Är drömmen om berömmelse och att slå igenom som artist viktigare eller finns det andra saker som man inte vill ge upp på vägen dit?

Filmen innehåller även en del ganska intima scener mellan Lady Gaga och Bradley Cooper där de verkligen förmedlar en känsla av kärlek mellan de två karaktärerna som de spelar.

Trots att Lady Gaga knappast är ovan vid att stå på en scen lyckas hon förvånansvärt väl med att spela nervös när hennes karaktär till slut vågar sig upp på scenen och utmanar sin scenskräck.

Lady Gaga visar i A Star Is Born att hon har talang inte endast som sångerska och artist. Vill hon så har hon antagligen en utsökt framtid även som skådespelerska.