Oskar Linnros
Svensk musik

Oskar Linnros

Oskar Linnros är en artist som även har gjort sig ett namn som låtskrivare och producent. Han är en musiker med många strängar på sin lyra. År 2010 så släppte han sitt första album. På debutalbumet som fick titeln Vilja Bli så hittar man bland annat den allra första singeln Ack Sundbyberg men också den otroligt sönderspelade sommarplågan Från och med Du som antagligen spelades lite för många gånger för sitt eget bästa på radio. Sommaren 2010 när Oskar Linnros slog igenom som egen artist så var det just den singeln som gjorde att Linnros hördes nästan överallt.

Men det var med Ack Sundbyberg som det började, den första singeln, en uppvärmning innan hela albumet släpptes några månader senare. Sommaren 2010 var, kan man nog säga, Oskar Linnros sommar.Åtminstone delvis.

Ack Sundbyberg följer i fotspår som andra artister vandrat i: att sjunga om sin hemstad eller sitt ursprung. Många svenska artister har tagit till det greppet. Att säga vem som gjorde det först kan vara svårt men till exempel Håkan Hellström byggde kanske delvis sin karriär på att göra sig starkt förknippad med Göteborg. Oskar Linnros sjunger själv om Sundbyberg men han var även en av de personer som låg bakom Veronica Maggios andra skiva som har titeln Och vinnaren är. Det var Oskar Linnros förslag att Veronica Maggio skulle skriva en låt om hennes uppväxt i Uppsala, vilket resulterade i singeln 17 år som handlar om saker som Valborgskaos på Stora torget, hemmafester och en stulen bil samt att spendera tid vid Fyrisån. Ganska idylliskt jämfört med Ack Sundbyberg där Linnros sjunger bla om att någon blev skjuten vid hans port och om att bära stilett och spela tuff.