1990-talets punkscen i Kalifornien
1990-talets musik

1990-talets punkscen i Kalifornien

1990-talet var en mycket dynamisk tid för all musik från Kalifornien, men kanske framför allt för punkmusiken, som där och då fick sin stora pånyttfödelse. Det

uppstod en lokal musikscen för punkband som inspirerade varandra och som skapade ett nytt sound som gjorde sitt segertåg över världen under resten av 1990-talet. Band som Green Day, The Offspring och Blink-182 skulle komma att bilda soundtracket till den så kallade alternativa musikscenen som så småningom blev accepterad av allt fler musikälskare från de flesta läger.

Den alternativa musiken uppstår alltid som en motrörelse mot mainstreammusiken, men den blir till slut en del av den brett accepterade musiken, och en ny alternativmusik letar sig fram på de små scenerna och klubbarna. Just nu växer till exempel latinopunken brett i Kalifornien. Har du själv en musiksmak som inte delas av radiostationerna kan du enkelt lyssna till dina egna spellistor i bilen med hjälp av en fm sändare. Andra 90-talsband med punksound från Kalifornien, var till exempel Dead Kennedys, Rancid, Bad Religion och inte minst No Doubt. Även artister som Pink och Red Hot Chili Peppers kan låta lite punkiga i vissa av sina låtar.

Det är lite svårt att ringa in vad punkmusik är. Man kan kort beskriva det som en ganska snabb musikstil baserad på gitarr, bas och trummor och med en säregen sångstil som ofta låter uppkäftigt upprorisk och texterna handlar ofta om politik eller ungdomsproblem. Utmärkande för punkband har hittills varit att det är unga män, ofta förortsbaserade, som känner sig alienerade från mainstreamkulturen eller den etablerade musikscenen. Den latinopunkvåg som numer växer i Kalifornien består dock inte bara av män, utan i lika hög grad av kvinnor. Utanförskapet är dock fortfarande en viktig ingrediens i musikskapandet. The Go-Go´s var ett tidigt tjejpunkband, undantaget som bekräftade regeln.

Musiken, liksom alla kulturyttringar, har alltid utvecklats friskt i Kalifornien. Det är ganska naturligt eftersom Kalifornien alltid har dragit till sig kreativa människor från hela världen. Staten är USA:s tredje största, nästan lika stor som Sverige, och där bor nästan 40 miljoner människor. Kalifornien har USA:s största latinamerikanska befolkning och det finns flera kulturcentra i staten som sinsemellan utmanar och stimulerar varandra mot nya innovativa höjder. Det som blir hett i Kalifornien sprider sig snabbt över hela världen tack vare statens starka lyskraft och dess roll som utvecklingscentrum inom allt från film, dataspel, mode och musik till konst, teknik och miljöpolitik.

Kalifornien var också en av växtplatserna för den ursprungliga punkvågen i mitten av 1970-talet. De hade den gången

sällskap av främst England, New York och Australien med band som Sex Pistols, The Clash, Ramones och The Saints. Välkända Kalifornienband från den tidiga punkeran, var till exempel The Germs, Minutemen, The Cramps och The Go-Go´s. Många av nittiotalets punkband var inspirerade av The Germs. The Go-Go´s spelar fortfarande men de har breddat repertoaren och spelar inte längre bara punk.