Avicii
Popmusik

Avicii

En artist som har lämnat ett stort spår efter sig är Avicii. Den 20 april 2017 hittades han död i staden Muskat i Oman. Hans bortgång var en stor tragedi eftersom Avicii, eller Tim Bergling som han hette, led av psykisk ohälsa och valde att ta sitt eget liv. Musiken lever kvar efter honom och det han har producerat är

fantastiska låtar som har spridits världen över.

I början av karriären

Avicii började sin karriär redan när han var 16 år genom att producera remixer som han skickade in till olika forum på internet. Han började 2005 och efter sex år ledde det till ett skivkontrakt. Singeln Levels blev uppmärksammad och blev hans första stora hit. Två år senare gav han ut sitt debutalbum, True, där det var elektronisk musik blandad med element. Albumet gjorde stor succé världen över och låg på topp-tio listor i bland annat Sverige, Australien och Danmark. På det här albumet fanns många av hans första stora hits med. Wake Me Up var den som nådde längst och under några månader lyckades låten ligga i topp på flera av listorna runt om i Europa. Låten lyckades även bra i USA där den nådde upp till en fjärdeplats. På Spotify var låten den mest spelade under en period.

Två år efter det första albumet släppte han nästa album, Stories. De här åren var intensiva för Avicii som nådde enorma framgångar världen över. Hans hälsa började säga ifrån mer och mer och 2016 tog han beslutet att sluta turnera.

Framgångarna fortsätter

Framgångarna för Avicii fortsatte och ävenefter att han hade slutat turnera producerade han många bra låtar. Förutom Wake Me Up finns låtar som Lonely Together, Hey Brother, Without You, Waiting for Love och Fade into Darkness på hans lista över stora hits.

Två av hans hits har fått Grammynomineringar. Den första var Sunshine som han gjorde tillsammans med David Guetta och året efter var hans första hit Levels nominerad. Han har angivits i olika publikationer som en av de DJ´s som har gjort den elektroniska musiken populär. Dessutom hade DJ Mag med honom på listan över de 100 bästa DJ´s i världen åren 2011-2014. Han höll sig i toppskiktet och låg på plats tre till sex.

Förutom att ha hunnit bli en etablerad artist och fått priser hann han även med att göra andra stora saker. Han var bland annat inbjuden att spela på festen som prins Carl-Philip och Sofia hade innan sitt bröllop. De valde dessutom att spela hans musik på under sin förlovningsfest och vad kan vara mer romantiskt än vacker musik när ett par byter förlovningsringar i vitguld eller andra typer av vackra ringar.

Avicii spelas än idag

Musiken Avicii producerade spelas, trots hans bortgång, än idag världen över. Texterna han skrev är otroligt vackra och han lämnade ett arv efter sig som verkligen uppskattas av hans fans.