Pretty fly for a white guy – texter vi minns
Popmusik

Pretty fly for a white guy – texter vi minns

Sällan har väl 90-talet musik varit så populär som nu – om vi bortser från när den kom, förstås. Många lyssnar nostalgiskt på tonårens favoriter, medan andra upptäcker musiken för första gången. Vissa lyssnade man bara på för att det var en hit, men nu, många år senare, får man upp ögonen (eller öronen) för vad låter egentligen handlar om. En sådan låt är Offsprings ”Pretty fly for a white guy” där man som tonåring med bristfälliga kunskaper i engelska funderade på om det hade något med flyga att göra? Tills någon talade om att det handlade om ”ett bra försök”. För att vara en vit kille, alltså.

Det är kul att göra något av de där låttexterna och raderna från låtar vi minns. Man kan till exempel designa sitt eget iphone 6 skal med en text på. Vad sägs om att pryda skalet med ”Don’t speak” från No Doubt om man har en tendens att prata lite för mycket i telefon? ”Mmmbop” ifall man inte har något att säga, egentligen, eller ”All my life” om man tycker att man har hela sitt liv i telefonen. Många rader blir också snygga som tröjtryck. En blinkning till 90-talet och kanske en hälsning till någon. ”The boy is mine” kan bli rätt kul på en tröja till pojkvännen.

En annan låttext alla gick och sjöng på var Vanilla Ice ”Ice ice baby”, men längre än till ”ice ice baby” kom de flesta inte. Resten av texten fastnade inte. En text som verkligen fastnade, vare sig man ville det eller inte, var Aquas ”Barbie girl”.

Emilia blev populär med ”Big big world” och så kom Martin Svensson med ”Yeah year wow wow”. Båda är ganska enkla texter i refrängerna som sätter sig så att man kommer ihåg dem lika bra tjugo år senare. Men hur är det med resten av texten? Martin Svenssons låt var i all sin enkelhet ändå lite svår att förstå redan på 90-talet och inte är det enklare nu. Menar han att han är intresserad av tjejen i reklamen på tv-shop? Samtidigt, i ungdomarnas värld, kom låten att handla om något helt annat. ”Du är här, jag är frusen” blev rader som handlade om att träffa någon tillfälligt, kanske på en fest, någon man inte hade känslor för men som råkade vara just där, just då. Det blev med andra ord en förskjutning av textens innebörd och det blev en riktig partylåt. Då är Emilias text lättare att ta till sig, då den handlar om uppbrott, saknad och hur man känner sig efteråt.

Det är kul med gamla låttexter. Vad sjunger de egentligen i Blue (Da Ba Dee)? Om en liten kille i en blå värld, som är blå och allt är blått?