Musik är balsam för själen
Uncategorised

Musik är balsam för själen

Musik är något som påverkar oss alla i vår vardag. Från det att mobilens alarm ljuder på morgonen till man går och lägger sig på kvällen. Hur många lyssnar inte på en lämplig låt medan man borstar tänderna som en sista aktivitet för dagen till exempel?

Vad är det som gör att människan har ett sånt stort behov av att lyssna på musik? Redan det lilla spädbarnet lugnar ner sig när mamman nynnar en liten visa. När man leker med barnet och sjunger en glad melodi skrattar barnet och lever sig in i aktiviteten. Detta beroende av musik och toner fortsätter sedan upp i vuxen ålder. Vem har någonsin gift sig utan att musik spelades på bröllopet? För att inte tala om den efterföljande bröllopsfesten! De elever som just har tagit studenten åker runt om i staden och skrålar för full hals till låtar av alla de slag. Vem har varit på en begravning utan att en stämningsfull sång spelades?

Företag har sedan länge insett att musiken påverkar oss till att handla mer i butiken om rätt musik spelas. Musik får oss avslappnade och på rätt humör om rätt melodi spelas i hissen. Många företag har investerat stora pengar för att profilera sig genom “rätt” musik. Oavsett om man har likvida medel att investera eller om man lånar via banker, capcito.com, eller någon annan lämplig aktör är det ofta en god investering att musikprofilera sitt företag. Att se till att man har en budget för att musikprofilera sig är att rekommendera. Det kan visa sig vara ett rejält lyft för företaget.

Ja musiken har en förmåga att ackompanjera människans liv i alla de olika situationer hon befinner sig i. Från vaggan till graven är melodiösa toner där till tröst, glädje, avslappning och njutning. Man brukar tala om ett “soundtrack of my life”, alltså någon eller några låtar som sammanfattar en persons liv och känslor.

Om nu en bild kan säga mer än tusen ord undrar man hur många ord en bra och välskriven låt kan ersätta. Ibland räcker det med att bara höra de inledande tonerna på ett stycke för att ögonen ska börja tåras, eller munnen så smått börjar le, eller att håren på underarmen börjar resa sig. Musik fungerar som en slags nyckel till själen skulle man kunna säga. Musiken låser upp många blockeringar och hämningar och lyckas ta fram den inre och äkta människan. Det är nog en bidragande orsak till varför musiken över hela världen oberoende av kultur och tradition finns med överallt.

Med denna information om hur musiken har makt att påverka och inverka på människan kan man fråga sig varför musiken inte används i högre utsträckning som terapi. Man kan också fråga sig hur noggrant den som lyssnar väljer ut det som ska lyssnas på. Eftersom musiken kan påverka en individs sinnesstämning till det bättre eller det sämre är det bra om man lägger lite eftertanke på vilken musik man faktiskt väljer att lyssna till.