Robyn
1990-talets musik

Robyn

När man tittar tillbaka på svenskar artister som slog igenom under 1990 – talet så finns det flera som sticker ut men frågan är om någon har haft en lika lång och framgångsrik karriär på en internationell nivå som Robyn. Robyn slog igenom redan som ung. Hon föddes år 1979 i Stockholm och är alltså en sen 70-talist. Robyn Carlsson är hennes fullständiga namn men som artist kallar hon sig för Robyn. Kanske stod det skrivet i stjärnorna att hon skulle få en stor framgång.

Redan i mellanstadiet skrev hon en av sina första låtar och ungefär i samma veva och i samma ålder fick hon chansen att spela in signaturmelodin till Lilla sportspegeln på svenska. En låt som från början var på engelska men när SVT Sport bestämde sig för att göra en svensk version fick hon chansen att sjunga in låten.

Men Robyns stora genombrott berodde egentligen inte så mycket på det. Några år innan debutskivan träffade Robyn i skolan Meja. Meja var redan en etablerad artist vid det laget i gruppen Legacy of sound. Hon hade kontakter och ingångar i skivbranschen. Robyn och Meja möttes under en workshop i Robyns skola på vilken Meja var instruktör. Hon blev imponerad av Robyn och såg hennes talang. Det dröjde inte länge förrän Robyn fick kontakt med ett skivbolag men på grund av att Robyn fortfarande var så pass ung, runt endast 13-14 år, beslöt man tillsammans med henne att hon skulle vänta med att bli artist och först gå färdigt högstadiet. Sagt och gjort och så blev det. Några år gick och Robyn hann fylla 16 år. Året blev 1995 när Robyn till slut släppte en första singel och ett debutalbum. Robyn var här. Och här för att stanna. Poplåten Do you know what it takes blev snabbt en framgång. Robyns framgångar som vanlig popartist fortsatte under några år med hits som t.ex. Show me love innan hennes karriär tog nya vändningar ochhon hittade ett nytt sound.