Håkan Hellström
Svensk musik

Håkan Hellström

Håkan Hellström är antagligen Sveriges allra största artist på den manliga sidan. I snart två årtionden har Håkan haft en plats och en roll som stor artist som både är folklig och hyllas av kritiker. Han har fått en massa priser och sålt ut stora arenor som Nya Ullevi. Han har även gjort spelningar i till exempel Slottsskogen i Göteborg med samtliga låtar från en enda skiva. Nämligen den första skivan som Håkan Hellström gav ut och som heter så mycket som Känn ingen sorg för mig Göteborg.

Känn ingen Sorg för mig Göteborg var även titeln på en på den tiden ganska ung Håkan Hellströms första singel ochHåkan Hellströms första album släpptes under hösten år 2000 och sällan har en artist fått ett lika stort genombrott redan vid debuten.

Likheterna mellan Håkan Hellström och Veronica Maggio är rätt så många. Båda två sjunger på svenska vilket på den tiden var ganska ovanligt. De flesta, ja nästan alla artister, förutom dansband och melodifestivalartister, gjorde låtar på engelska. Skulle man göra musik som var lite inne och creddig så var det engelska man skulle sjunga på, så enkelt var det. Kent, säger någon nu. Absolut. Kent var undantaget. Det fanns andra artister som sjöng på svenska också i slutet av 1990-talet. Det finns alltid några. Men det var inte särskilt vanligt. Texterna i sig är en annan likhet. Texter som förmedlar genuina känslor snarare än klichéer. Bägge två har skrivit en del om sina hemstäder (kanske främst Håkan) och förknippats med dem ganska mycket också.

Däremot har Veronica och Håkan en sak som verkligen skiljer dem åt. Genombrottet.

Medan Veronica Maggios första skiva Vatten och bröd nästan smögs ut på marknaden och även musikaliskt mest bestod av små försiktiga ballader om allt från mammor i Havanna till månskensregn (förutom mittempolåten Dumpa mig som var en mer typisk poplåt) så slog Håkan ner med dunder och brak redan från dag ett. Ungefär från dag ett började Håkan även få kritik för låtstölder och för att han sjöng falskt. Något som, kanske med rätta, har hängt med sedan dess.

Känn ingen Sorg…singeln följdes upp av två andra låtar med sång med mycket känsla och texter som har mer än en botten. Ramlar och En vän med en bil är det fullt ös på, särskilt Ramlar är ett fyrverkeri av energisk popmusik. Den skildrar en utekväll där Håkan ramlar runt i Göteborg. En vän med en bil är mer emotionell och romantiserande. Efter de låtarna tar skivan en annan vändning med den ännu mer emotionella balladen Nu kan du få mig så lätt.